Nepotravinový maloobchod stratil v decembri takmer polovicu tržieb

18.01.2021 Bratislava

Bratislava 18. januára (TASR) - Nepotravinový maloobchod prišiel kvôli zatvoreniu kamenných predajní za osem dní pred a medzi sviatkami o približne 45 % svojich koncoročných tržieb v porovnaní s rokom 2019. Vyplýva to z prieskumu Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM), ktorá združuje viac ako 70 maloobchodných spoločností.

Takmer 30 % z firiem prišlo až o viac ako polovicu celkovej tržby za december. "Opätovným predĺžením zákazu vychádzania budú naše prevádzky zatvorené minimálne sedem týždňov, čím sa dostávame k podobnej dĺžke trvania ako na jar pri prvej vlne," upozornil predseda ISKM Daniel Krakovský.

Aj napriek nárastu v e-commerce nie sú maloobchodníci schopní pokryť tento pokles. Podľa Krakovského mnohí z nich stále čakajú na čiastočné preplatenie miezd svojich zamestnancov za október a nasledovné mesiace, pričom už museli uhradiť všetky minuloročné mzdy. Rovnako tak sa koncom roka skončili aj dotácie na nájomné.

"S údivom sa pozeráme na Rakúsko, ktoré podnikateľom dotuje celý výpadok ich tržby, a to aj nad rámec existujúcich opatrení, kedy podnikateľom v novembri preplatili 75 % celkových tržieb z roku 2019," pokračoval Krakovský. Výraznejšiu podporu poskytuje podľa neho napríklad aj Česká republika.

Obchodníkom sa hromadia nepredané zásoby sezónneho tovaru, ktoré podľa ISKM nie je z čoho splácať. Iniciatíva preto opätovne vyzýva vládu, aby urýchlene začala riešiť kritickú situáciu v nepotravinovom maloobchode.
 

Vyberte región

mark